Cauzele sindromului privitului la calculator – part II
Cauzele sindromului privitului la calculator diferă de la o persoanlă la alta și necesită consultații optometrice regulate.
Probleme de vedere necorectate, pot crește gradul de severitate al simptomelor sindromului privitului la calculator. Privirea în ecranul unui claculator este diferită de citirea unei pagini tipărite. Adesea, literele de pe ecranul unui calculator nu sunt definite precis, nivelul contrastului literelor față de fundal este redus și prezența strălucirii și a reflexiilor de pe ecran pot face vizualizarea dificilă.
Distanțele de vizualizare și unghiurile utilizate pentru activitatea la calculator sunt adesea diferite de cele utilizate la citit sau scris. Ca și rezultat, focalizarea și mișcările ochilor necesare pentru vizualizarea calculatorului pot solicita și mai mult sistemul vizual.
În plus, prezența unor probleme minore de vedere poate afecta semnificativ confortul și performanța utilizării calculatorului. Problemele de vedere necorectate sau corectate partial, pot fi factori majori care contribuie la oboseala ochilor cauzată de calculator.
Chiar și persoanele care au rețetă pentru ochelari de vedere sau lentile de contact pot constata că aceasta nu este corespunzătoare pentru distanța specifică vizualizării ecranului calculatorului. Unele persoane își înclină capul în unghiuri neobișnuite deoarece ochelarii lor nu sunt concepuți pentru a privi calculatorul. Sau se apleacă spre ecran pentru a vedea mai clar. Pozițiile lor pot duce la spasme musculare, sau dureri ale gâtului, umerilor sau spatelui.
În cele mai multe cazuri simptomele sindromului privitului la calculator apar din cauza faptului că cerințele vizuale ale sarcinii depășesc capacitățile vizuale ale individului de a le efectua confortabil. Cel mai mare risc pentru dezvoltarea sindromului privitului la calculator îl au persoanele care petrec două sau mai multe ore continuu la calculator în fiecare zi.
Cum este diagnosticat sindromul privitului la calculator?
Sindromului privitului la calculator poate fi diagnosticat printr-o consultație oftalmologică completă. Testarea, cu accent special pe cerințele vizuale specifice distanței de lucru la calculator, poate include:
-> Antecedente medicale ale pacientului pentru determinarea oricărui simptom pe care acesta îl resimte, dar și prezența unor probleme medicale generale, medicamente luate sau factori de mediu ce pot contribui la simptome legate de utilizarea calculatorului.
->Măsurarea acuității vizuale pentru a evalua măsura în care vederea poate fi afectată
->Determinarea dioptriilor pentru a compensa eventualele erori de refracție (miopie, hipermetropie sau astigmatism).
->Testarea modului în care ochii focalizează, se mișcă și lucrează împreună. În scopul de a obține o imagine clară și unitară a ceea ce pacientul privește, ochii trebuie să își modifice eficient focalizarea, să se miște și să lucreze împreună. Această testare va căuta probleme care împiedica ochii să focalizeze eficient sau care fac dificilă folosirea ambilor ochi.
Acest consult poate fi efectuat fără utilizarea de picături pentru ochi, pentru a determina reacțiile ochiului în condiții normale de vedere. În unele cazuri, precum cea în care puterea de focalizare este absentă, pot fi utilizate picături. Scopul lor este de a menține neschimbată focalizarea pe durata efectuării testului.
Folosind informațiile obținute în urma acestor teste, împreună cu rezultatele altor teste, optometristul dumneavoastră poate determina dacă suferiti de sindromului privitului la calculator și vă poate sfătui cu privire la opțiunile de tratament.
Metode de tratare a sindromului privitului la calculator
Soluțiile pentru problemele de vedere legate de calculator sunt variate. Cu toate acestea, simptomele sindromul privitului la calculator pot fi atenuate prin îngrijirea regulată a ochilor și schimbarea modului de vizualizare a ecranului computerului.
De asemenea, consultațiile optometrice regulate și obiceiurile de vizionare adecvată pot ajuta la prevenirea sau reducerea dezvoltării simptomelor asociate cu sindromul privitului la calculator.
Articol preluat de pe site-ul Amerian Optometric Association